Σύλλογος Φίλων Ωδικών Πτηνών

Ο Σύλλογος Φίλων Ωδικών Πτηνών Ημαθίας ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 και έχει ως έδρα του τη πόλη της Βέροιας. Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται στο κέντρο της Βέροιας στη περιοχή της Κυψέλης, έναν χώρο που περιστοιχίζεται από πλατάνια με τρεχούμενα νερά, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, αμφιθέατρο, συντριβάνι και πολύ πράσινο. Είναι εντεταγμένος στην ΕΟΟ – Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία.

Οι σκοποί του συλλόγου είναι: η διάδοση, διατήρηση, εκτροφή των ωδικών πτηνών, τόσο στη περιφέρεια της κεντροδυτικής Μακεδονίας όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και Κύπρο. Μέλη του ΣΦΩΠ μπορούν να εγγραφούν αποστέλλοντας αίτηση όλα τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν ή επιθυμούν να έχουν ωδικά πτηνά.

Ο ΣΦΩΠ διοργανώνει κάθε χρόνο ετήσιο τοπικό διαγωνισμό και έκθεση πτηνών συντροφιάς. Παράλληλα συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με πολλές διακρίσεις μελών του. Ο ΣΦΩΠ ανέλαβε τη διοργάνωση του 14ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος πτηνών συντροφιάς της ΕΟΟ για το έτος 2010, στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων στο Πανόραμα Βέροιας, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό 10-11-12 Δεκεμβρίου 2010 και του 17ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος πτηνών συντροφιάς της ΕΟΟ για το έτος 2014, στο Δημαρχείο Βεργίνας Ημαθίας, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Ήδη στα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, μέλη του συμμετείχαν στο 56ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Hasselt του Βελγίου, στο 57ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Piacenza της Ιταλίας, στο 58ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Matosinhos της Πορτογαλίας, στο 60ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη πόλη Αγκουαντούλθε της Αλμερία στην Ισπανία, στο 61ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Hasselt του Βελγίου, στο 62ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Rossmalen της Ολλανδίας, στο 63ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Matosinhos της Πορτογαλίας και τον Ιανουάριο του 2017 στο 64ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη πόλη Αγκουαντούλθε της Αλμερία της Ισπανίας.

Ο ΣΦΩΠ ανέλαβε μέσω της COM Hellas και της ΕΟΟ και σε συνεργασία με τις Τουρκία, Μάλτα, Βουλγαρία το Διεθνή Μεσογειακό Πρωτάθλημα υπο την αιγίδα της Παγκόσμιας Ορνιθολογικής Συνομοσπονδίας COM. Ο Διεθνής αυτός διαγωνισμός είναι ετήσιος και διεξάγεται κυκλικά τη 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου κάθε έτους. Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη μεταξύ 5-11 Νοεμβρίου 2012, με συμμετέχουσες τις χώρες μέλη της COM.

Έχει τη χαρά να έχει στα μέλη του τον 1ο Διεθνή Έλληνα κριτή της Παγκόσμιας Ορνιθολογικής Συνομοσπονδίας COM-OMJ στη κατηγορία χρώματος. Ο κος Καλαμαράς Σπύρος, κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στο Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας, το Νοέμβριο του 2012, αναγνωρίστηκε σε Διεθνή κριτή COM-OMJ και είναι ο 1ος Έλληνας κριτής μέλος της Ένωσης Κριτών της ΕΟΟ και της COM Hellas που φέρει αυτό το τίτλο.

Η ιστοσελίδα του συλλόγου αποτελεί ένα διαδικτυακό τόπο συνάντησης για όλους του φίλους των ωδικών πτηνών. Η ανταλλαγή απόψεων / πληροφοριών και εμπειριών αποτελεί βασική γνώση για τον αρχάριο αλλά και τον έμπειρο εκτροφέα που αναζητά γνώσεις σχετικά με την διατροφή, διαχείριση, αναπαραγωγή των καναρινιών και όλων των ωδικών πτηνών γενικότερα.

Τα ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας του ΣΦΩΠ είναι τα κάτωθι:

ΣΦΩΠ